کارشناس سیاست خارجی گفت: قطعنامه‌ای که با طراحی ۳ کشور اروپایی در آژانس علیه ایران تصویب شد، عملاً زمینه‌سازی برای حمله بود. به‌نظر می‌رسد یک توطئه جهانی علیه ایران شکل گرفته است.

«حسن هانی‌زاده»، تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل، در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به اولویت‌های پیش‌روی دستگاه دیپلماسی ایران پس از پایان جنگ ۱۲ روزه، تأکید کرد: آنچه علیه ایران رخ داد، نه یک درگیری محدود، بلکه بخشی از یک برنامه از پیش‌طراحی‌شده با مشارکت مستقیم و غیرمستقیم بیش از ۳۰ کشور بود.

جنگ ۱۲ روزه، پروژه‌ای فراملی با مشارکت ناتو و برخی کشورهای منطقه

هانی‌زاده در تحلیل ابعاد این جنگ گفت: در جنگی که علیه ایران تحمیل شد، علاوه بر رژیم صهیونیستی و آمریکا، دست‌کم ۳۵ کشور به‌طور غیرمستقیم مشارکت داشتند. برخی کشورهای عضو ناتو و همچنین تعدادی از کشورهای منطقه، در این عملیات نقش‌آفرین بودند.

وی با اشاره به اهداف پنهان این درگیری، افزود: این حمله از ماه‌ها پیش طراحی شده بود. ضرب‌الاجل ۶۰ روزه که از سوی آمریکا مطرح شد، تنها برای منحرف‌کردن افکار عمومی و ایجاد امید کاذب در خصوص توافق جامع با آمریکا بود.

این تحلیل‌گر مسائل بین الملل اظهار داشت: در طول دو ماه مذاکره، هماهنگی‌هایی بین آمریکا و رژیم صهیونیستی برای سازماندهی این حمله انجام شد. این نشان می‌دهد که مذاکرات صرفاً پوششی برای آماده‌سازی یک اقدام نظامی بود.

هانی‌زاده با اشاره به جنبه‌های حقوق بین‌الملل این تجاوز نظامی، گفت: بر اساس ماده ۵۱ منشور سازمان ملل و پروتکل‌های الحاقی کنوانسیون ژنو ۱۹۴۹، این حمله که به‌صورت غافلگیرانه و علیه غیرنظامیان انجام شد، مصداق کامل جنایت جنگی است و آمریکا و رژیم صهیونیستی باید پاسخگوی نهادهای بین‌المللی باشند.

پیشنهاد تشکیل کمیته حقوقی بین‌المللی برای پیگیری حقوق ملت ایران

وی خاطرنشان کرد: با توجه به دفاع جانانه نیروهای مسلح، انسجام ملی، و هوشیاری ملت ایران، طرح آمریکا و اسرائیل برای فلج‌کردن ایران شکست خورد. اکنون وظیفه دستگاه دیپلماسی است که با تشکیل یک کمیته حقوقی، پیگیری حقوقی این تجاوز و درخواست غرامت را از مسیر نهادهای بین‌المللی دنبال کند.

هانی‌زاده در بخش دیگری از سخنان خود به نقش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اشاره کرد و گفت: قطعنامه‌ای که با طراحی انگلیس، آلمان و فرانسه در آژانس علیه ایران تصویب شد، عملاً زمینه‌سازی برای حمله بود. به‌نظر می‌رسد یک توطئه جهانی با هدایت آمریکا علیه ایران شکل گرفته است.

وی همچنین افزود: برخی کشورهای منطقه، فضای هوایی خود را در اختیار رژیم صهیونیستی قرار دادند و برخی دیگر از کشورهای پیرامونی نیز در تأمین قطعات پهپادهای مورد استفاده در حمله نقش داشتند. این کشورها نیز باید مورد پیگرد حقوقی قرار گیرند.

هانی‌زاده در پایان تأکید کرد: در شرایط فعلی، دستگاه دیپلماسی باید از ظرفیت‌های حقوقی بین‌المللی برای دفاع از ملت ایران و پاسخگو کردن عاملان تجاوز استفاده کند چرا که رویکرد منفعلانه در برابر این توطئه گسترده می‌تواند خسارات امنیتی و دیپلماتیک عمیق‌تری در آینده به‌همراه داشته باشد.