وضعیت درمانی در غزه به دلیل اجرای کارزار همزمان تخریب بیمارستانها و ترور هدفمند پزشکان به سمت وخامت بیشتر پیش میرود.
جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه در حالی به دومین سالگرد خود نزدیک میشود که ابعاد وضعیت فاجعهبار در این باریکه تحت محاصره در حال گسترش و تعمیق هستند.
کارشناسان بشردوستانه سازمان ملل هشدار دادهاند که شرایط فاجعهبار در غزه رو به وخامت است، زیرا چادرهای آوارگان، مدرسهها، خانهها و مراکز درمانی مورد حمله قرار میگیرند و ذخایر سوخت تمام میشود.
استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل، با استناد به گزارشهای دفتر هماهنگی امداد این سازمان OCHA، گفت: سوخت کمی که باقی مانده است، عملیات ضروری را تامین میکند، اما بهسرعت در حال تمام شدن است و عملا هیچ ذخیره قابل دسترسی دیگری باقی نمانده است.
دوجاریک در ادامه هشدار داد: بیمارستانها در حال جیرهبندی هستند؛ آمبولانسها معطل ماندهاند؛ سیستمهای آب در آستانه خطر هستند و مرگومیر ناشی از این امر احتمالا میتواند به زودی بهشدت افزایش مییابد.
وی با اشاره به اینکه سوخت در چند ماه گذشته وارد این منطقه محصور نشده است، اظهار کرد: ما به سوخت نیاز فوری داریم و به مقدار زیادی از آن برای تامین انرژی بخشهای ضروری، بهویژه شیرینسازی آب، بیمارستانها و مخابرات، نیاز داریم.
سخنگوی سازمان ملل گزارش داد که روز سهشنبه، دستورهای تخلیه برای بخشهایی از خانیونس صادر شد و بهویژه به کسانی که در چادرها اقامت دارند، دستور داده شد که محل را ترک کنند؛ وی گفت: صدور دستور آوارگی هیچ طرفی را از الزام به حفظ جان غیرنظامیان، ازجمله کسانی که قادر یا مایل به حرکت نیستند، معاف نمیکند.
دوجاریک همچنین درخواست سازمان جهانی بهداشت (WHO) برای محافظت از مجتمع پزشکی ناصر در خانیونس را تکرار کرد و هشدار داد که این بیمارستان با ۲ برابر ظرفیت خود، مملو از مجروحان ترومایی است.
ریک پیپرکورن، نماینده سازمان جهانی بهداشت در سرزمینهای اشغالی فلسطین، بهتازگی در پیامی ویدیویی از بیمارستان گفت که این مرکز با کمبود شدید تجهیزات تروما، داروهای ضروری، تجهیزات و سوخت مواجه است و کارکنان آن نیز خسته شدهاند.
بیمارستانهای سراسر غزه در بحبوحه بمباران مداوم رژیم صهیونیستی که منجر به مراجعه تعداد زیادی از مجروحان به درمان تقریبا روزانه میشود، با کمبود تجهیزات مواجه هستند.
براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، تنها ۱۷ بیمارستان از ۳۶ بیمارستان غزه همچنان فعال هستند و همه آنها با کمبود شدید تجهیزات دستوپنجه نرم میکنند؛ از میان بیمارستانهای فعال، تنها ۱۲ بیمارستان خدماتی فراتر از مراقبتهای اولیه اورژانسی ارائه میدهند.
بیمارستانها و مراکز درمانی و پزشکان و کادر درمان در غزه بهعنوان یکی از اصلیترین اهداف استراتژی نسلکشی رژیم صهیونیستی در چارچوب اجرای کارزار درمانکُشی medicide، درپی حدود ۲ سال جنگ در وضعیت نامناسبی قرار دارند؛ این کارزار بر نامهای موجود در فهرست پزشکان شهید غزه میافزاید.
وقتی مروان السلطان، متخصص ۴۹ ساله قلب و عروق و رئیس بیمارستان اندونزیایی نوار غزه هفته گذشته بر اثر حمله رژیم صهیونیستی به شهادت رسید، این فهرست شاهد اضافه شدن نام دیگری نیز بود.
السلطان به دلیل امتناع از ترک بیمارستان خود در شهر بیتلاهیا در شمال غزه، حتی زمانی که مورد حمله قرار گرفت، در جامعه پزشکی غزه احترام و شهرت کسب کرد؛ وی در رسانههای اجتماعی در مورد خطرهایی که کارکنان بهداشتی در بیمارستان تحت بمباران و محاصره رژیم صهیونیستی با آن مواجه بودند، صریحا صحبت میکرد.
وی آخرین مدیر بیمارستان اندونزی، بزرگترین بیمارستان در شمال غزه، بود؛ این بیمارستان درپی محاصره ارتش رژیم صهیونیستی در اوایل ژوئن (نیمه خرداد) تعطیل شد.
السلطان در ماه مه (اردیبهشت) وضعیت دشواری را که کارکنان بهداشتی در مرکز خود با آن روبهرو بودند، توصیف کرد؛ وی در ویدیویی که بهصورت آنلاین منتشر شد، گفت: ما به حمایت از بیماران، کارکنان و مردم خود ادامه خواهیم داد.
محمد العاصی، پزشکی که دوران تحصیلش را با السلطان در اردن گذرانده بود، گفت: السلطان فرصتهای زیادی برای طبابت در کشورهای دیگر داشت، اما تصمیم گرفت در سال ۲۰۱۹ برای خدمت در غزه به خانه برگردد؛ من هم با الهام از او به غزه بازگشتم.
همه همکاران السلطان مانند العاصی از شنیدن خبر شهادت وی شوکه شده بودند؛ معاون سابق دانشکده پزشکی دانشگاه اسلامی که اکنون در انگلیس است، گفت: آخرین تماس ویدیوییمان را به یاد آوردم، اینکه چگونه او مدام از من و خانوادهام میپرسید در حالی که باید برعکس میبود.
شاهدان و پزشکان گفتند السلطان، همسر، دختر و دامادش بر اثر حمله موشکی رژیم صهیونیستی به آپارتمانش شهید شدند؛ دیگر دختر این پزشک فلسطینی گفت: ما از خانه خود آواره شدیم.
احمد، پسر سلطان، دانشجوی پزشکی است و میگوید: انشالله راه پدرم را ادامه میدهم.
ارتش رژیم صهیونیستی در پاسخ به پرسش درباره دلایل هدف قرار دادن السلطان ادعا کرد که از آسیب رسیدن به افراد غیرمرتبط متاسف است و این موضوع را بررسی میکند.
رئیس سازمان بشردوستانه اندونزیایی که بیمارستان اندونزی را ساخته و تامین مالی کرده است، گفت: شهادت السلطان یک حادثه جانبی نبود؛ السلطان یک روز قبل از شهادت با محمد ابوسلمیه، دوست ۱۵ ساله و مدیر بیمارستان الشفاء، بزرگترین مرکز پزشکی غزه، در مورد چگونگی تهیه برنامه جدید برای موارد و درمان صحبت کرد.
همکاران این پزشک فلسطینی فقدان وی را جای خالی پر نشدنی در نهاد پزشکی غزه توصیف کردند؛ محمد ابوسلمیه، گفت: او یکی از ۲ متخصص قلب بود، بنابراین با از دست دادن دکتر مروان، هزاران نفر از دست خواهند رفت و رنج خواهند برد.
مدیر بیمارستان الشفاء گفت: سالها طول میکشد تا نسل جدیدی از جراحان و دیگر متخصصان برای جایگزینی پزشکان شهید در جریان جنگ آموزش یابند؛ در حال حاضر، بیمارستانها متخصصان بسیار کمی برای ارائه مراقبتهای فوری در زمانی که نیاز فوقالعادهای وجود دارد، دارند.
در تصویری که در سال ۲۰۲۰ از ۳۰ پزشک فلسطینی در دانشکده پزشکی دانشگاه اسلامی مانده است، دستکم ۵ نفر بر اثر این دور از تجاوز رژیم صهیونیستی یا در نتیجه بمباران یا بر اثر شکنجه در اسارت به شهادت رسیدهاند.
عدنان البرش که زمانی رئیس بخش ارتوپدی بیمارستان الشفاء بود، در بازداشت رژیم صهیونیستی درگذشت؛ مقامهای فلسطینی و گروههای حقوق بشری میگویند علت مرگ این پزشک فلسطینی شکنجه و سوءرفتار بوده است؛ همسرش گفت که درخواستهای مکرر برای بازگرداندن پیکرش بیپاسخ مانده است.
همام اللوح، پزشک فلسطینی متخصص کلیه، در نوامبر ۲۰۲۳ (آبان ۱۴۰۲) در خانهاش به همراه خانوادهاش بر اثر یک حمله هوایی به شهادت رسید.
محمد دبور، نخستین متخصص سرطان غزه، در اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) به همراه پدر و پسرش در یک حمله هوایی به شهادت رسید.
رفعت Rafat Lubbad، رئیس بخش داخلی بیمارستان الشفاء و یکی از معدود متخصصان بیماریهای خودایمنی، در نوامبر ۲۰۲۳ (آبان ۱۴۰۲) به همراه ۷ عضو خانوادهاش در شهر غزه به شهادت رسید.
هدف قرار دادن ۴ نفر از پزشکان یادشده در ساعات غیرکاری، گمانهزنی درباره هدفمند بودن این حملهها را تقویت میکند.
براساس گزارش سازمان ملل، بیش از هزار و ۴۰۰ کارمند بهداشت فلسطین از زمان آغاز جنگ در اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) در غزه به شهادت رسیدهاند.
ارتش رژیم صهیونیستی در طول جنگ با ادعای بیسند و مدرک استفاده نظامی از این مراکز، به بیمارستانها حمله یا آنها را محاصره کرده است.
سازمان جهانی بهداشت نزدیک به ۷۰۰ حمله به مراکز درمانی در غزه را در طول جنگ ثبت کرده است.
انتهای پیام/
Wednesday, 9 July , 2025