وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ـ وزارت جهاد کشاورزی
فهرست
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ـ وزارت جهاد کشاورزی
وزارت دادگستری ـ سازمان اداری و استخدامی کشور
سازمان برنامه و بودجه کشور ـ معاونت حقوقی رئیس جمهور
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۴/۳/۱۱ به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و جهاد کشاورزی و با همکاری وزارت دادگستری و معاونت حقوقی رئیس جمهور و به استناد ماده (۳۴) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳ آییننامه اجرایی ماده یادشده را به شرح زیر تصویب کرد:
آییننامه اجرایی ماده (۳۴) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران
(موضوع صدور مجوز تأسیس کانونهای مسئولان فنی و بهداشتی)
ماده ۱ـ در این آییننامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
۱ـ دستگاه متولی: وزارتخانههای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (معاونتهای ذیربط) و جهادکشاورزی (سازمان دامپزشکی کشور) حسب مورد.
۲ـ مسئولان فنی و بهداشتی: اشخاص واجد شرایطی که بر اساس قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی مصوب ۱۳۴۶ با اصلاحات بعدی و قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی مصوب ۱۳۳۴ با اصلاحات بعدی و قانون سازمان دامپزشکی کشور مصوب ۱۳۵۰ و آییننامههای آن، با اخذ پروانه مربوط از دستگاه متولی، وظیفه پایش (کنترل) بهداشتی را در واحدهای موضوع قانون مربوط برعهده دارند.
۳ـ کانون: مؤسسه خصوصی و حرفه ای عهده دار خدمت عمومی که به منظور ساماندهی امور مسئولان فنی و بهداشتی در هر استان تشکیل میشود و متشکل از مسئولان فنی و بهداشتی دارای پروانه فعالیت از دستگاه متولی در همان استان است.
۴ـ مجوز تأسیس: مجوزی که به موجب ماده (۳۴) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران برای تأسیس کانون مسئولان فنی و بهداشتی توسط دستگاه متولی صادر میشود تا مطابق اساسنامه و قوانین و مقررات مربوط فعالیت کند.
۵ ـ تعارض منافع: موقعیتی که ترجیح منافع شخصی یا گروهی یا صنفی بر منافع عموم مردم و الزامات قانون، منجر به تبعیض و نقض حقوق مردم از جمله حق بر حفظ و ارتقای سطح سلامت و ایمنی مواد غذایی میگردد.
۶ ـ عضو کانون: مسئول فنی و بهداشتی واجد شرایطی که با پذیرش مفاد اساسنامه کانون، مشمول تعهدات و حقوق مندرج در این آییننامه و اساسنامه مربوط میباشد.
ماده۲ـ تأسیس کانونهای مسئولان فنی و بهداشتی منوط به کسب مجوز از دستگاه متولی برابر مقررات این آییننامه و با رعایت قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار مصوب ۱۴۰۰ میباشد.
ماده۳ـ در هر استان صرفاً یک کانون مسئولان فنی و بهداشتی استانی از هر دستگاه متولی مجوز دهنده تشکیل میشود.
ماده۴ـ عضویت مسئولان فنی و بهداشتی در کانونها به اعتبار پروانه صادر شده از سوی دستگاههای متولی است. هر مسئول فنی و بهداشتی نمیتواند در بیش از یک کانون به عنوان عضو هیئت مدیره یا بازرس انتخاب شود.
ماده۵ ـ نصاب لازم برای تأسیس کانونهای مسئولان فنی و بهداشتی استانی، حداقل پنجاه عضو میباشد.
ماده۶ ـ به منظور تأسیس کانونها، هیئتی به نام هیئت مؤسس در سطح استانی مرکب از حداقل سه نفر از مسئولان فنی و بهداشتی استان و در سطح کشوری از بین حداقل پنج نفر از رؤسای کانونهای استانی تشکیل میشود.
تبصره ـ هیئت موسس کانونها از طریق فراخوان عمومی دستگاه متولی و با کسب اکثریت نسبی آراء داوطلبان انتخاب میشود.
ماده۷ـ وظایف هیئت مؤسس عبارتند از:
۱ـ تهیه پیش نویس اساسنامه با رعایت ماده (۱۰) این آییننامه و ارایه آن به مجمع عمومی جهت تصویب.
۲ـ تهیه فهرست مشخصات داوطلبان عضویت.
۳ـ دعوت از اعضا جهت شرکت در مجمع عمومی به منظور تصویب اساسنامه جهت دریافت تایید از دستگاه متولی و سپس انجام انتخابات.
۴ـ ارایه مدارک مجمع عمومی به دستگاه متولی جهت طی تشریفات قانونی.
ماده۸ ـ ارکان کانونهای استانی و کشوری عبارت است از:
۱ـ مجمع عمومی
۲ـ هیئت مدیره
۳ـ بازرسان
تبصره ـ چگونگی تشکیل مجامع عمومی، حدود وظایف و اختیارات هیئت مدیره و بازرسان در اساسنامه کانون تعیین خواهد شد.
ماده۹ـ هیئت مدیره کانونها با رأی اکثریت نسبی مجمع عمومی برای دوره دو ساله تعیین میشوند و مکلفند حداقل سه ماه قبل از پایان دوره، مجمع عمومی را برای تجدید انتخابات تشکیل دهند.
تبصره۱ـ هیئت مدیره کانونها تا تعیین هیئت مدیره جدید کلیه مسئولیتهای قبلی را به عهده خواهند داشت.
تبصره۲ـ بازرسان یا یک سوم از اعضای کانون می توانند در هر زمانی که تشخیص می دهند نسبت به تشکیل مجمع عمومی اقدام نمایند.
تبصره۳ـ حداکثر دو ماه قبل از پایان هر دوره، بازرس مکلف است نسبت به تشکیل مجمع عمومی و تجدید انتخابات به هیئت مدیره اخطار دهد. یک سوم اعضا و یا بازرس حداکثر تا چهار ماه فرصت دارند تا نسبت به تشکیل مجمع عمومی و تجدید انتخابات اقدام نمایند.
تبصره۴ـ چنانچه حداکثر شش ماه پس از پایان دوره، تجدید انتخابات صورت نگرفته باشد، دستگاه متولی مکلف است نسبت به دعوت از اعضا و تشکیل مجمع جهت تعیین تکلیف اقدام نماید.
ماده۱۰ـ اساسنامه نمونه کانونها به صورت مشترک ظرف شش ماه پس از ابلاغ این آییننامه توسط دستگاههای متولی تهیه و با تأیید وزیران بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و جهاد کشاورزی ابلاغ میشود.
تبصره ـ همه کانونهای موضوع این آییننامه موظفند پس از اخذ مجوز از دستگاه متولی نسبت به دریافت شناسه ملی کانون از مرجع ذیربط اقدام نمایند.
ماده۱۱ـ تأیید اساسنامه کانونهای مسئولان فنی و بهداشتی مستلزم تسلیم مدارک زیر به دستگاه متولی است:
۱ـ یک نسخه تقاضانامه تأسیس کانونهای مسئولان فنی و بهداشتی.
۲ـ یک نسخه اساسنامه.
۳ـ آگهی منتشر شده هیئت مؤسس مربوط به تأسیس کانونهای مسئولان فنی و بهداشتی در این آییننامه در یکی از روزنامههای کثیرالانتشار یا روزنامههای محلی.
تبصره ـ دستگاه متولی پس از دریافت مدارک یاد شده در این ماده (از طریق درگاه ملّی صدور مجوزها) درصورت تکمیل و صحت مدارک، ظرف یک ماه نسبت به صدور مجوز تأسیس کانون اقدام مینماید.
ماده۱۲ـ هرگونه تغییر یا اصلاح اساسنامه، همچنین انتخاب یا تغییر هیئت مدیره حسب مورد مستلزم تسلیم مدارک زیر به دستگاه متولی است:
۱ـ یک نسخه صورتجلسه مجمع عمومی در خصوص تصویب یا اصلاح اساسنامه یا انتخاب یا تجدید انتخاب اعضای هیئتهای مدیره و بازرسان.
۲ـ یک نسخه صورت اسامی شرکت کنندگان در مجمع عمومی که به امضای آنها رسیده باشد.
۳ـ ارایه تعهدنامه مبنی بر عدم سهامداری یا تصدی کارخانهها، کارگاهها و واحدهای موضوع این آییننامه برای هیئت مدیره و بازرسان.
تبصره ـ دسـتگاههای متولی مکلفند استعلامهای لازم در خصوص بند (۳) را از مراجع ذی صلاح در چهارچوب قانون مدیریت دادهها و اطلاعات ملی مصوب ۱۴۰۱ به عمل آورند.
ماده۱۳ـ وظایف و اختیارات کانونهای استانی به شرح زیر است:
۱ـ برگزاری مجمع عمومی موسس و تصویب اساسنامه و انجام انتخابات و ارائه گزارش سالیانه به مجمع عمومی.
۲ـ ارائه خدمات آموزشی حسب مورد با رعایت ضوابط اعلامی از سوی دستگاه متولی.
۳ـ پیشنهاد ساز وکار لازم برای تأمین امنیت و پایداری شغلی مسئولان فنی و بهداشتی به مراجع ذی صلاح.
۴ـ گزارش هرگونه تخلف و تخطی مشاهده شده مسئول فنی به طور مکتوب و با مستندات به دستگاه متولی.
۵ ـ ایجاد ساز و کار مناسب جهت تأمین امکانات رفاهی اعضا با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
۶ ـ همکاری با دستگاه متولی در جهت اجرای ضوابط و مقررات ایمنی و سلامت.
۷ـ برگزاری همایشها و هم اندیشی (سمینار)ها جهت تقویت جایگاه و اثربخشی وظایف مسئولان فنی و بهداشتی.
۸ ـ عضویت و ایجاد ارتباط با تشکلها و دستگاه متولی مرتبط در چهارچوب قوانین و مقررات مربوط.
۹ـ انجام سایر امور محوله از سوی دستگاه متولی مطابق قوانین مربوط.
ماده۱۴ـ وظایف و اختیارات کانون کشوری به شرح زیر است:
۱ـ ارائه نظر مشورتی در خصوص تهیه ضوابط، دستورالعملها، لوایح و طرحها در حوزههای مرتبط به دستگاه متولی.
۲ـ اجرای نظام ارزیابی و رتبه بندی تعیین و ابلاغ شده ازسوی دستگاه متولی و معرفی مسئولان فنی رتبه بندی شده به طور سالیانه به دستگاه متولی با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
۳ـ نظارت بر روند انتخابات کانونهای استانی.
۴ـ تصویب آیین رسیدگی به تخلفات اعضای کانون.
ماده۱۵ـ پرداخت حق الزحمه و هر نوع پرداخت دیگر به مسئولان فنی و بهداشتی مشمول این آییننامه به حساب واسطی نزد کانون ذیربط واریز و از حساب مذکور مطابق
دستورالعملی که از سوی وزارتخانههای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و جهادکشاورزی تهیه میگردد به ذی نفع پرداخت میشود.
متخلف از این حکم توسط وزارتخانههای یادشده به مرجع ذی صلاح قانونی معرفی میشود.
ماده۱۶ ـ منابع درآمدی کانونها عبارتند از:
۱ـ حق عضویت سالیانه اعضای کانون برای کانونهای استانی.
۲ـ حق عضویت سالیانه کانونهای استانی برای کانون کشوری.
۳ـ کمکها و هدایای نقدی و غیرنقدی اشخاص حقیقی و حقوقی با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
۴ـ وجوه حاصل از فعالیتهای قانونی انجام شده در چهارچوب اساسنامه.
تبصره ـکانونها موظفند منابع مالی خود را با رعایت این ماده در اساسنامه تعیین کنند و کلیه دریافتیها و پرداختیهای خود را از طریق نظام بانکی انجام دهند و عملکرد مالی خود را در دفاتر مالی مربوط ثبت کنند.
ماده۱۷ـ کلیه حمایتهای موضوع این آییننامه صرفاً شامل مسئولان فنی و بهداشتی عضو کانونهای مسئولان فنی و بهداشتی میباشد.
معاون اول رئیس جمهور ـ محمدرضا عارف
ماده (۳۴) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران
ماده۳۴- بهمنظور افزایش سطح سلامت و ایمنی مواد غذایی و جلوگیری از تعارض منافع، وزارتخانههای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و جهاد کشاورزی مجازند برای کارآمدسازی نظارت بهداشتی و فنی دولت بر کارخانهها و کارگاه های تهیه مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی موضوع قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی مصوب ۱۳۴۶/۴/۲۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی و قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی مصوب ۱۳۳۴/۳/۲۹ با اصلاحات و الحاقات بعدی و کشتارگاهها و کارخانههای تولید و تهیه فراوردههای خام دامی موضوع قانون سازمان دامپزشکی کشور مصوب ۱۳۵۰/۳/۲۴ با اصلاحات و الحاقات بعدی و قانون نظارت شرعی بر ذبح و صید مصوب ۱۳۸۷/۱۱/۲۴، نسبت به صدور مجوز تأسیس کانونهای مسؤولان فنی و بهداشتی با رعایت قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار اقدام نمایند.
آییننامه اجرائی این ماده ظرف سهماه از لازم الاجرا شدن این قانون به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای مذکور و با همکاری وزارت دادگستری و معاونت حقوقی ریاست جمهوری تهیه می شود و بهتصویب هیأت وزیران میرسد.
Sunday, 29 June , 2025