مهدی پازوکی کارشناس اقتصادی گفت: ایران حدود یک میلیون و ششصد هزار بشکه نفت صادر می‌کند. اگر تحریم‌ها بازگردد، این عدد کاهش خواهد یافت و درآمدهای نفتی و بودجه دولت آسیب خواهد دید.

زهراترابی؛ تحلیل بازار: مهدی پازوکی کارشناس اقتصادی در خصوص اینکه نشست روز جمعه کشورهای تروئیکای اروپایی با ایران در ترکیه، چه تاثیری بر روی فشارهای اقتصادی دارد، بیان کرد: اگر این نشست منجر به حل مشکلات ایران با غرب از طریق دیپلماسی شود، قطعاً می‌تواند تأثیر مثبتی بر شاخص‌های اقتصادی کشور بگذارد اما اگر شرایط به سمت افزایش تنش پیش برود، این موضوع می‌تواند تبعات بسیار منفی برای کشور به دنبال داشته باشد.

مکانیزم ماشه در واقع به معنای یک جنگ اقتصادی تمام‌عیار علیه مردم ایران است. اگر ما از طریق مذاکره و دیپلماسی بتوانیم این بحران را مدیریت کنیم، می‌توانیم از تبعات شدید آن نیز جلوگیری کنیم

فعال سازی مکانیسم ماشه، جنگ تمام عیار است

وی ادامه داد: برای مثال، در بحث «مکانیزم ماشه» باید توجه ویژه‌ای داشته باشیم. مکانیزم ماشه در واقع به معنای یک جنگ اقتصادی تمام‌عیار علیه مردم ایران است. اگر ما از طریق مذاکره و دیپلماسی بتوانیم این بحران را مدیریت کنیم، می‌توانیم از تبعات شدید آن نیز جلوگیری کنیم.

پازوکی اضافه کرد: ما به تعهدات خود پایبندیم و باید این را به جهانیان نشان دهیم. این تنها از مسیر گفت‌وگو، تعامل و سیاست خارجی فعال، ممکن است. این موضوع به معنای انفعال یا ضعف نیست؛ ما حتماً باید در برابر هر تهدید و حمله‌ای آمادگی کامل دفاعی داشته باشیم، اما اصل باید بر دیپلماسی باشد.

این کارشناس تصریح کرد: فعال شدن مکانیزم ماشه به‌طور جدی می‌تواند زمینه بازگشت تحریم‌های سازمان ملل را فراهم کند. برخلاف ادعای برخی تندروها در داخل کشور که می‌گویند این موضوع جدی نیست یا آن راکاغذپاره می‌خوانند، مکانیزم ماشه، تأثیرات واقعی و خطرناکی دارد.

اگر فضا به سمتی برود که اسرائیل و برخی جریان‌های تندرو در آمریکا خواهان آن هستند، یعنی فعال شدن دوباره مکانیزم ماشه، ما وارد مرحله‌ای می‌شویم که باید برای دارو و غذا مذاکره کنیم

پازوکی: اگر دیپلماسی را پیش نگیریم برای دارو و غذا باید مذاکره کنیم

وی ادامه داد: اگر ایران مسیر دیپلماسی فعال را پیش بگیرد و با قدرت‌های جهانی وارد مذاکره شود و از ابزار دیپلماسی بر مبنای استراتژی برد-برد استفاده کند، این مسیر بسیار به نفع اقتصاد و جامعه ما خواهد بود. برعکس، اگر فضا به سمتی برود که اسرائیل و برخی جریان‌های تندرو در آمریکا خواهان آن هستند، یعنی فعال شدن دوباره مکانیزم ماشه، ما وارد مرحله‌ای می‌شویم که باید برای دارو و غذا مذاکره کنیم. این فوق‌العاده خطرناک است و می‌تواند منجر به تشدید رکود، کاهش رشد اقتصادی، افزایش تورم و نهایتاً بی‌ثباتی بیشتر در اقتصاد کشور شود.

رشد اقتصادی در گرو سرمایه‌گذاری خارجی

او اظهار کرد: برای رسیدن به رشد ۸ درصدی که در برنامه توسعه آمده، کشور به حدود ۱۷۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد. اما مجموع منابع داخلی کشور، اعم از منابع دولت، فروش نفت و سرمایه بخش خصوصی تنها حدود ۶۵ میلیارد دلار است. بنابراین، بیش از ۸۰ میلیارد دلار کسری سرمایه‌گذاری داریم که باید از مسیر جذب سرمایه‌گذاری خارجی تأمین شود. اگر تحریم‌های شورای امنیت برگردد، هیچ کشوری حاضر به سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران نخواهد شد و رشد اقتصادی به‌شدت کاهش می‌یابد. در این شرایط حتی اگر منابع، عادلانه هم توزیع شود، در واقع فقر را گسترش داده‌ایم.

ایران روزانه حدود یک میلیون و ششصد هزار بشکه نفت صادر می‌کند. اگر تحریم‌ها بازگردد، این عدد کاهش خواهد یافت و درآمدهای نفتی و بودجه دولت آسیب خواهد دید

برگشت تحریم های سازمان ملل، فروش کم نفت را در پی دارد

پازوکی ادامه داد: به نظر من، نشستی که در سفارت ایران در ترکیه صورت گرفت بیشتر حالت مقدماتی داشت و زمینه‌ساز مذاکرات جدی‌تری خواهد بود. اگر این مسیر ادامه یابد و منجر به کاهش فشارها شود، قطعاً بر صادرات و واردات ایران نیز اثرگذار خواهد بود به‌ویژه در حوزه صادرات نفت. در حال حاضر طبق اعلام رئیس‌جمهور، ایران روزانه حدود یک میلیون و ششصد هزار بشکه نفت صادر می‌کند. اگر تحریم‌ها بازگردد، این عدد کاهش خواهد یافت و درآمدهای نفتی و بودجه دولت آسیب خواهد دید. کاهش درآمد نفتی به کسری بودجه منجر می‌شود و در نهایت چاپ پول، افزایش نقدینگی، تورم و کاهش ارزش پول ملی را به دنبال دارد.

وی گفت: از صحبت‌های اخیر برخی مقامات، چنین استنباط می‌شود که دولت ایران در چارچوب منافع ملی به‌دنبال دیپلماسی فعال است. این مسیر، برخلاف نگاه تندروها در آمریکا، اسرائیل و حتی برخی گروه‌های داخلی، بهترین گزینه ممکن است. برخی می‌گویند مکانیزم ماشه بی‌اهمیت است؛ اما واقعیت این است که اگر این سازوکار فعال شود، تمام تحریم‌های فصل هفتم شورای امنیت بازمی‌گردد. یعنی ایران حتی اجازه صادرات نفت، فعالیت خطوط هوایی، استفاده از بنادر و تعاملات بانکی را هم نخواهد داشت. در چنین شرایطی، هیچ‌گونه ثبات اقتصادی ممکن نخواهد بود.

او در پایان اضافه کرد: ایران نباید وارد مسیرهای رادیکال شود. در منطقه، دشمنان ما خواهان بحران‌سازی و تنش هستند. ما نباید در زمین آنها بازی کنیم.امیدوارم آقای رئیس‌جمهور در نطق آینده خود در سازمان ملل که در اواخر سپتامبر (شهریورماه) خواهد بود با قدرت از منافع ملت ایران دفاع کند و مسیر دیپلماسی به‌ ویژه با کشورهای اروپایی در سطحی بالاتر ادامه پیدا کند، شرط آن هم فقط باید یک چیز باشد؛ منافع ملی مردم ایران.