در نشست علنی امروز مجلس، موضوع تدابیر مواخذه و اقدامات به عمل آمده وزارت کشور حین و بعد از تجاوز رژیم صهیونیستی به کشور در قالب فعالیت کارگروه امنیت عمومی حول محور امنیت جامعه در ابعاد غذایی، بهداشتی و اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش ایلنا، سردار اسکندر مومنی در نشست علنی امروز (سه شنبه، ۲۴ تیرماه) مجلس شورای اسلامی در توضیح تدابیر مواخذه و اقدامات به عمل آمده حین و بعد از تجاوز رژیم صهیونیستی به کشور در قالب فعالیت کارگروه امنیت عمومی حول محور امنیت جامعه در ابعاد غذایی، بهداشتی و اجتماعی، گفت: شهادت زنان، کودکان و دانشمندان هستهای را تبریک و تسلیت میگویم، همچنین شهادت فرماندهان عالیرتبه کشور که جان خود را برای ایران و اسلام فدا کردند تبریک و تسلیت عرض میکنم.
مومنی ادامه داد: حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی و آمریکا را محکوم میکنم، وزارت کشور در ابعاد مختلف اقداماتی را انجام داده است، از لحظات آغازین این تجاوز وحشیانه بخشی از این اقدامات انجام شده بود، طبق شواهد و قرائن که موجود است در ابعاد مختلف برنامه ریزیهای مختلف را انجام دادهایم.
وزیر کشور با تاکید بر اینکه وزارتخانه در ابعاد مختلف امنیت را مورد بررسی قرار داد، یادآور شد: در چند موضوع مسئله امنیت را در ابعاد مختلف مورد توجه قرار داده یکی امنیت عمومی بود که در ۲ حوزه مرزها، حمله معاندین، اشرار و گروههای شناخته شده مورد توجه قرار گرفت، بخشی از نگرانی در ارتباط با سرمایهگذاری دشمن در خصوص ایجاد ناامنیهای داخلی بود، بخشی از خدمات در خصوص ارائه خدمات عمومی در طول جنگ بود که انجام پذیرفت.
مومنی با اشاره به ناترازی انرژی در کشور، گفت: بخشی از امنیت ایجاد شده در خصوص مسئله انرژی بود که علیرغم ناترازیها برنامه ریزی در مورد سوخت صورت پذیرفت و همچنین در خصوص تهیه ارزاق عمومی مردم، وزارت کشور برنامه ریزی کاملی انجام داد.
وزیر کشور ادامه داد: چند گروه را برای کنترل استانهای شمالی اعزام کردیم که در ارتباط با امنیت عمومی جلساتی را با کمیسیون امنیت برگزار کرده، پیش بینیهای لازم برای برقراری امنیت داخلی شکل گرفت.
وی افزود: برای امنیت زندانها نیز برنامه ریزیهای لازم صورت گرفت، همچنین موضوع امنیت کوچه و خیابان و اماکن عمومی مورد توجه قرار گرفت، نیروهای نظامی، انتظامی، سپاه و بسیج با مصوبه شورای امنیت ملی کشور در تمام اماکن ورودی و خروجی کشور در حالت آماده باش مشغول خدماترسانی به مردم شدند، مصوبه کاملا توسط نیروهای انتظامی و بسیج اجرا شد و مردم از امنیت موجود در دوران جنگ رضایت کامل را داشتند.
مومنی در ادامه تاکید کرد: حمله به مراکز پلیس یکی دیگر از سرمایهگذاریهای دشمنان کشور بود که آخرین آماجهای دشمن، حمله به مقر پلیس است؛ قریب به ۱۵۰ شهید نیروی انتظامی در این جنگ تحمیلی تقدیم کشور کرد، بسیاری از مراکز پلیس در تهران و سایر استانهای کشور مورد حمله دشمن قرار گرفتند، دلیلش هم این است که دشمنان بر روی امنیت داخلی حساب باز کرده بودند.
مومنی در ادامه گفت: در بخش امنیت عمومی زحماتی در خلال جنگ ۱۲ روزه صورت گرفت که دستگاهی همچون نیروی انتظامی، سپاه و بسیج و همچنین وزارت اطلاعات در آن دخیل بودند.
وی افزود: الحمدالله موضوع نا امنی داخلی چه در حوزه مرزها و چه در بعد داخلی خوشبختانه وجود نداشت و مردم همراهی لازمی را در تامین امنیت داشتند.
وزیر کشور با اشاره به استمرار خدمات عمومی در خلال جنگ ۱۲ روزه بیان کرد: موضوع خدمات عمومی و تامین ارزاق در بعد کلان در حوزه وزارت کشور نبوده، اما به دلیل اینکه استانداران متولی این موضوع در استانها هستند، وزارت کشور مستقیما به این موضوع ورود کرد لذا خوشبختانه با تمهیداتی که در این بخش اتخاذ شد علیرغم اینکه دشمن برخی از مراکز ذخیره ارزاق در کشور و تهران را مورد هدف قرار داد، اما با تمهیداتی که اتخاذ شد الحمدالله نگرانی در تامین سوخت و بنزین نداشتیم با این حال تصمیماتی در رابطه با بنزین در روزهای ابتدایی جنگ تحمیلی گرفته شد که منجر به کاهش و پس از آن افزایش استفاده از سوخت بنزین شد.
مومنی تاکید کرد: در حوزه ارزاق عمومی تلاش شد تا ما کمبودی در این بخش نداشته باشیم همچنین باید تاکید کنم که ما از ذخایر استراتژیک ارزاق کمترین استفاده را داشتیم. هم در موضوع سوخت و هم در استمرار خدمات عمومی خوشبختانه تا حد ممکن مدیریت صورت گرفت.
وی با بیان اینکه بزرگترین موفقیت در پیشبرد اهداف مسئولین به موجب همبستگی مردم صورت گرفت، بیان کرد: مردم همبستگی خود را علیرغم همه نگاههایی که وجود داشت در جنگ ۱۲ روزه به خوبی نشان دادند و این مولفه باعث شد تا دشمن به اهداف خود دست پیدا نکند.
مومنی با اشاره به مسئله انتقال حجاج در خلال جنگ ۱۲ روزه بیان کرد: به دلیلعدم پروازها ما با چند کشور و در رابطه با انتقال حجاج به کشور هماهنگی لازم را صورت دادیم از این رو حجاج از کشورهای دیگر به کشور وارد شدند.
وی با اشاره به اقدامات وزارت کشور در رابطه با برگزاری مراسم اربعین در روزهای جاری، بیان کرد: در این مسئله هم غفلت صورت نگرفت و ما در روزهای گذشته با وزرای کشورهایی همچون عراق و پاکستان نیز نشست سه جانبهای را برگزار کردیم.
مومنی با اشاره به مباحث مربوط به اتباع خارجی و انتقال آنها از کشور، بیان کرد: ما همواره در این زمینه تاکید داشتهایم که در حوزه اتباع خارجی هیچگونه افراط و تفریطی نخواهیم کرد لذا ما کشور مهاجر ستیزی نیستیم، اما این ساماندهی باید در کشور به سرعت صورت گیرد.
وی با اشاره به لایحه دولت در زمینه ساماندهی اتباع و ارجاع آن به مجلس، تاکید کرد: از نمایندگان خواهش میکنیم در زمینه رسیدگی به این لایحه تسریع کنند. همچنین در موضوع اتباع غیرمجاز ما همه ملاحظات را باید در نظر بگیریم چرا که این اتباع سالیان سال است که در ایران سکونت دارند، همچنین باید تاکید کنم که ما دارای مشترکاتی با برخی از اتباع هستیم. در عین حال باید تاکید کنم که کشور ظرفیت بیش از این را ندارد.
وی تاکید کرد: در زمینه تنظیم بازار و همچنین مدیریت بحران جلسات زیادی توسط استانداران محترم انجام شده تا همه موارد مدیریت شود.
وزیر کشور ادامه داد: در خصوص همبستگی ملی که گفته شد، لایحهای پیشنهاد شود. در این خصوص مشورتهای لازم صورت میگیرد که اگر نیاز بود، لایحهای تقدیم شود. مهمترین عامل ناکامی دشمن، هوشیاری، حضور مردم در صحنه و همبستگی ملی بود که فریب دشمن و فضای مجازی را نخوردند. دولت در مجموع با حفظ آرامش و حضور در صحنه، کارها را جلو ببرد.
مومنی بیان کرد: در خصوص غافل گیری نیز از ابتدای تشکیل وزارت کشور در دولت چهاردهم، اولین موضوعات بحث غافل گیری بود تا در خصوص تهاجمات خارجی و موضوعات داخلی دچار غافل گیری نشویم. در این خصوص مستندات وجود دارد و مصوبات جلسات نیز موجود است.
وی افزود: انتخاب استانداران از همه نگرشها و تفکرها و احزاب سیاسی در همبستگی ملی کمک بسیاری کرد. توجه به استفاده از تمام ظرفیتهای کشور در دستور کار دولت قرار داشت تا همبستگی ایجاد شود. استانداران از ساعات آغازین حمله به کشورمان در محل کار حضور داشته و به دنبال تشکیل جلسات بودند.
وزیر کشور در خصوص بازسازیها گفت: در خصوص بازسازی کارگروهی به ریاست معاون اول رییس جمهور تشکیل شد تا موضوع پیگیری شود. در قانون سازمان مدیریت بحران، در خصوص حوادث طبیعی و غیر مترقبه پیش بینیهای لازم صورت گرفته، اما پیشنهادات رییس کمیسیون عمران مجلس را در هیات دولت مطرح میکنیم اگر نیاز به تصمیم گیری جدید باشد، پیگیری و اعلام میکنیم. کارها انجام شده که بیشتر آن در تهران است.
وی با بیان اینکه اسکان موقت و اولیه مردم انجام شده و در اولویت نخست ما قرار دارد، گفت: علیرغم تمامی محدودیتها و برای اینکه هدایت امنیتی و اقتصادی انجام شود، در همین ایام نشست شورای امنیت کشور تشکیل میشد، اما کمیسیونهای مربوطه به صورت روزانه تشکیل جلسه میدادند و موضوعات را رصد میکردند.
وزیر کشور ادامه داد: معاون اقتصادی در وزارت کشور توزیع ارزاق به اندازه کافی و کالاهای اساسی را رصد میکرد و واگذاری اختیارات به استانداران نیز اقدام خوبی بود.
مومنی یادآور شد: در حوزه خدمات عمومی، ارزاق و سوخت نیز اقدامات مناسبی انجام شد و در این رابطه از مسئولان مربوطه تشکر میکنیم البته تولیدکنندگان، کسبه، فروشندگان و مردم همراهی لازم را داشتند و کمبودی ایجاد نشد.
وی افزود: اگر مردم به جای خرید یک کالا، دو کالا خرید میکردند تقاضا صد در صد افزایش مییافت، اما این اتفاق نیفتاد و همراهی مردم، دولت، بخشهای مختلف و کسبه از ایجاد مشکلات جلوگیری کرد و منجر به این شد که بر جنگ تحمیلی ۱۲ روزه با اقتدار نیروهای مسلح عزتمندانه فائق آییم.
وزیر کشور ادامه داد: نقش مردم در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه موثر و قابل تقدیر بود و باید همبستگی ملی را در طول سال تقویت کنیم و این وظیفه همه ما است.
گران شدن برنج و روغن در زمان حمله رژیم صهیونیستی بیموقع بود
در ادامه نشست امروز احمد آریایی نژاد در خصوص گزارش وزیر کشور در خصوص اقدامات بعمل آمده حین و بعد از تجاوز رژیم صهیونیستی به کشور در قالب فعالیت کارگروه امنیت عمومی حول محور امنیت جامعه در ابعاد قضایی، بهداشتی و اجتماعی گفت: ما انتظارات بیشتری از کمیته بحران و مجموعه وزارت کشور داشتیم، اما ضعفهایی وجود دارد که باید به آنها اشاره کرد.
نماینده مردم ملایر در مجلس ادامه داد: جمعیت از پایتخت به شهرستانها و روستاها سرازیر شد و ما زمان بسیاری را از دست دادیم و چند روز طول کشید تا نانواییها به شکل مناسبتری اداره شوند. چرا حمل و نقل به موقع عمل نکرد تا سهمیه آرد مناسب و کافی در اختیار نانواییها قرار گیرد.
وی افزود: روغن و برنج بسیار گران و بیموقع انجام شد. چرا این اتفاق در همان ۱۲ روز صورت گرفت. این سو مدیریت است. انبار مواد غذایی مخصوصا در مجموعه هلال احمر دپوی مناسب نداشت. اگرچه در مراکز استان خوب بود، اما در شهرستانها وضعیت مناسب نبود. در شهرستانهایی که باید مجروحین حوادث بخوبی مدیریت میشدند، اما امکانات کافی وجود نداشت و اهمیتی به این موضوع داده نشد. ضربه زیادی ار سومدیریتها خوردهایم.
دادن اختیار به استانداران اقدامات بسیار خوبی بود
حسن قشقاوی نیز در خصوص این گزارش گفت: در بسیاری از شهرستانهای استان تهران تنها ۵ درصد مردم تخلیه کرده و بیشتر مهمانپذیر بودند و بیشتر تهرانیها به شهرستانهای اطراف میرفتند. ما خوشبختانه بحران نان و ارزاق نداشته و ترافیک بخوبی مدیریت شد. تصمیم دولت در دادن اختیار به استانداران بسیار خوب بود. باید مدیریت بحران در اختیار استانداران قرار گیرد چراکه در استان ها، مدیریت تمام شوراها با استانداران است.
نماینده مردم بهارستان و رباط کریم در مجلس ادامه داد: اگر انسجام ملی نبود این موفقیت حاصل نمیشد و رهبری مقام معظم رهبری در صحنه و بزنگاهها بود که ما را به پیروزی رساند. ما شاهد بودیم که فیلمهایی در مورد تل آویو و شهرهای فلسطین اشغالی که چگونه فروشگاهها مورد تعرض قرار میگرفتند، اما در خصوص مردم ما این مورد وجود نداشت.
وی افزود: در خصوص نانواییها بحرانی که اخیرا ایجاد شده، باید حل و مرتفع شود و در خصوص مهاجرین واتباع با تصمیمات کلی نظام موافقیم، اما در جزییات باید دقت نظر داشته باشیم تا هنگام خروج آنها امکانات کافی داده شود. در این خصوص دیپلماسی عمومی مهم است و باید مورد دقت قرار گیرد.
جلسات ستاد مدیریت بحران باید به صورت مستمر برگزار شود
مصطفی معینی آرانی نماینده مردم کاشان، آران و بیدگل در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه گفت: ابتدا از حضور حماسی مردم در این جنگ تحمیلی ۱۲ روزه تشکر میکنم که تجلیات آن همچنان وجود دارد و نمونه آن را تشییع شهدای اخیر اقتدار و در حضور پرشور جوانان در نماز جمعههای پس از این حمله ما میبینیم و جلوههای آن را خود من شخصا در نماز جمعههای کاشان، مشهد اردهال، نیاسر، برزوک و مشکات و در شهرستانهای آران و بیدگل، ابوزید آباد، سفیدشهر و نوشآباد شاهد بودم. درود بر غیرت و همیت هموطنان عزیز و فهیم.
وی خطاب به وزیر کشور ادامه داد: از زحمات و تلاشهای شما، استانداران و فرمانداران تشکر میکنم، اما چند نکته را باید بگویم. شما متولی مدیریت بحران کشور هستید، جانشین رئیس جمهور در مدیریت بحران کشور هستید، براساس قانون رئیس ستاد ملی مدیریت بحران هستید، درست است که در قانون موقعیت جنگی را نداریم، اما در خلاء اسناد مرتبط با شرایط جنگی مسئله مهم مسئله مدیریت بحران است. انتظار هماهنگی بیشتری را در دستگاههای اجرایی در این دوره دوازده روزه داشتیم. ما باید در این دوره شاهد درخشش آن میبودیم.
این نماینده مردم در مجلس، عنوان کرد: شورای عالی مدیریت بحران کشور که در قانون آمده در دوره سه ماهه یا شش ماهه باید جلسه بگذاردشان این جلسه ایجاد هماهنگی بین دستگاهها است، وقتی جلسه برگزار نمیشود و حداقل تمرین هماهنگیها انجام نمیگردد این باعث سخت شدن کارها میشود. انتظار مجلس برگزاری منظم و مستمر جلسات ستاد مدیریت بحران کشور و استانها است.
معینی آرانی افزود: در امر بازسازی خرابهها و املاک و اموال مردم و جبران خسارات وارده به آنها چه از نظر مالی، اماکن، اسکان اضطراری، موقت یا دائم در دولت ما نا به سامانی مشاهده میکنیم. چه کسی قرار است صنایع را بازسازی کند، چه کسی قرار است زیرساختها را بازسازی و خسارات مردم به ویژه کشاورزانی که نتوانستند محصول خود را به موقع عرضه کنند و تسهیلات آنها فرا میرسد را جبران کند.
وی خطاب به وزیر کشور، گفت: تصمیم بگیرید این مسائل را مردم باید بدانند، چه کسانی مسئول جبران خسارات است تا از او مطالبه کنند. آیا ایرادی داشت در زمان حملات با وجود زیرساختها پیامک هشدار برای آمادگی مردم ارسال میشد. مسئله دیگر حمایت از شهرداریها از نظر تامین منابع مالی با توجه به صفر شدن صدور پروانهها است.
حمله رژیم صهیونیستی غافلگیرانه نبود/ باید تمهیدات لازم و پیشگیرانه اتخاذ میشد
سیدمحمد سادات ابراهیمی نماینده مردم شوشتر و گتوند با بیان اینکه جنگ ۱۲ روزه، جنگ عادی و معمولی و با یک کشور نبود، بلکه جنگ تمام عیار پیشرفته و فوق مدرن با ۲ کشور هستهای بود، گفت: به لطف خداوند ما پیروز میدان شدیم و نقطه قوت ما حمایت و همراهی قاطع مردم و حتی منتقدان و اپوزیسیون بود.
وی ادامه داد: باید در ایجاد فضای باز سیاسی به همه اقشار مردم توجه کرد؛ مردم به ولایت معتقدند و رهبر معظم انقلاب نیز مانند امام خمینی (ره) با فرماندهی مدبرانه هیمنه پوشالی ۲ قدرت هستهای را در هم شکست و اقتدار نیروهای مسلح نیز قابل تقدیر است.
سادات ابراهیمی با بیان اینکه دولت نهایت تلاش خود را برای تامین مایحتاج مردم به کار برد، ادامه داد: عملکرد وزرای نفت و جهاد کشاورزی نیز قابل تقدیر بود.
این نماینده مردم در مجلس دوازدهم خطاب به وزیر کشور، افزود: حمله رژیم صهیونیستی غافلگیرانه نبود بلکه جنگ از سال ۸۸ آغاز شده بود و جنگ ۱۲ روزه وعده صادق ۳ بود و باید تمهیدات لازم اتخاذ میشد و آمادگی کامل را داشتیم.
دولت لایحه همبستگی ملی را به مجلس ارائه کند
سید نجیب حسینی نماینده مردم مینودشت در مجلس شورای اسلامی در ادامه با تشکر از همراهی، همبستگی و وفاق آحاد جامعه در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه از وزیر کشور نیز تشکر کرد و افزود: نخستین اقدامی که در طول این جنگ و با مدیریت خوب وزیر کشور انجام میشد برگزاری جلسه با همه احزاب و گروههای سیاسی و کار پسندیدهای بود و نقش موثر و بارزی در همبستگی ملی داشت.
وی با انتقاد از نبود قانون امنیت ملی در کشور، تصریح کرد: نبود این قانون خلل بزرگی است و باید تدوین و تصویب قانون همبستگی و هویت ملی مدنظر قرار گیرد و وزارت کشور برای حفظ همبستگی و همدلی بررسیهای لازم را انجام داده و در قالب لایحهای به مجلس ارائه کند.
ستاد مدیریت بحران نیازمند تقویت است
محمد تقی نقدعلی دیگر نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی، خطاب به نیکزاد نایب رئیس مجلس که ریاست جلسه را بر عهده داشت، گفت: تصمیمات خلق الساعهای که گرفته شده هرچند با وجود تلاش شما برای توجیه تشکیل کارگروهی که با اصل ۸۵ قانون اساسی منافات دارد حرمت مجلس را کاهش میدهد. بر اساس این تصمیم اختیارات مجلس به کمیتهای داده میشود به همین دلیل از روسای کمیسیونها درخواست دارم معرفی دو نفر از نمایندگان تا زمانی که طرح پخته و تبیین نشود متوقف شود.
وی پیرامون توضیحات وزیر اطلاعات خطاب به نمایندگان، گفت: بدون اینکه پاسخ درخوری از وزیر دریافت کنید حرارت شما فروکش کرد، چگونه در ماجرای نفوذ و ترور عزیزان ما توضیحات وزیر که به صورت مختصر، سربسته و کلی بود شما را اقناع کرد؟
این نماینده مردم در مجلس، عنوان کرد: در این نشست از اقدامات حین جنگ گفته شد، اما از اقدامات کلیدی برای جلوگیری از عملیات تروریستی کمتر مطلبی عنوان شد. شان و حرمت مجلس در ابتدای صحبتهای وزیر اطلاعات رعایت نشد. گزارش نظارتی این وزارتخانه را نپسندیدیم.
نمایندده مردم خمینی شهر در مجلس، گفت: وزارت کشور مسئول ستاد مدیریت بحران است و تقویت این ستاد در شرایط مختلف از ضرورتها است. ارائه خدمات و هماهنگی بین دستگاهها در مواقع اقدامات خرابکاری باید در دستورکار وزیر کشور قرار بگیرد. اقدامات انجام شده توسط برخی استانداران و فرمانداران مطلوب است، اما در استان بوشهر در جریان نظارت میدانی که داشتم شاهد مشکلاتی بودیم.
در ادامه غلامحسین زارعی در تذکری گفت: یکی از همکاران در خصوص عملکرد استاندار بوشهر مطلبی را عنوان کردند که دور از انصاف و عدالت بوده است، در طول ۱۲ روز جنگ تحمیلی در استان بوشهر با کمترین مشکلات در حوزههای امنیتی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی روبهرو بودیم، خواهش میکنم از دوستان اگر اظهارنظری دارند حتما با علم باشد.
اراده جدی برای ساماندهی و اخراج اتباع غیر مجاز در گذشته وجود نداشت
همچنین علیرضا سلیمی نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی در تذکری شفاهی گفت: از زحمات شبانه روزی وزیر کشور و همکاران وی تشکر ویژه میکنم، اما وزیر در صدا و سیما اعلام کرد که مجلس در موضوع ساماندهی اتباع زودتر اقدام کند. باید اعلام کنم اتباع غیرمجاز به قانون نیازی ندارند با مجوز و ارادهای که اکنون در این زمینه اقدام میکنید در گذشته نیز اقدام میکردید؛ چرا توپ را در این حوزه به زمین مجلس میاندازید. اتباع غیرمجاز باید براساس قاعدهای که اکنون اخراج میشوند در گذشته نیز اخراج میشدند.
وی با اشاره به اینکه مجلس موضوع ساماندهی اتباع را در اولویت خود قرار داده است و طی روزهای آینده در صحن علنی مطرح میشود، ادامه داد: مجوز حضور اتباع مجاز نیز توسط وزارت کشور صادر میشود. براساس کدام قانون به اتباع یارانه پرداخت میکنید؟ همه ما به دنبال انسجام هستیم، اما برخی از اظهاراتی که مطرح میشوند که برخلاف امنیت هستند باید مدیریت شوند و مسئولیت آن برعهده وزیر کشور است. انسجام بینظیر امروز کشور باید استمرار پیدا کند.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در ایام اربعین در زمینه ورود و خروجها نگرانی داریم، درخواست داریم باتوجه به اتفاقات رخ داده در این زمینه دقت بیشتری صورت بگیرد.
برخورد جدی با گرانیهای رسمی ضرورت دارد/ مدیریت فضای رسانه رها شده است
در این نشست، نادرقلی ابراهیمی نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی در تذکری شفاهی در صحن علنی امروز (سهشنبه ۲۴ تیرماه) مجلس شورای اسلامی، گفت: ماده ۱۰۷ آیین نامه داخلی اشاره میکند در صورتی که نمایندگان لازم بدانند بنا به پیشنهاد رئیس مجلس یا ۱۵ نفر از نمایندگان وزرا در جلسه مجلس حاضر میشوند. مصوباتی برای حضور وزرا نداریم از جمله این جلسه که وزیر کشور گزارش ارائه کرد.
وی با اشاره به اینکه از اقدامات انجام شده تشکر میکنم، اما بهتر بود وزیر کشور گزارش مکتوبی را ارائه میکرد، ادامه داد: مصادیقی به عنوان نقاط قوت و ضعف و انتظار از مجلس را در این گزارش مطرح میشد.
این نماینده مردم در مجلس، عنوان کرد: انتخابات ریاست جمهوری به اتمام رسیده، اما برخی از استانداران همچنان تحت امر ستادهای آقای پزشکیان به عنوان شورای راهبردی با دخالت در انتخابات مدیران از جمله فرمانداران هستند. باید به این موضوع توجه و رسیدگی شود.
وی افزود: مدیریت فضای رسانههای مجازی و فیزیکی رها شده است و سرمایه اجتماعی ما را هدفگذاری کردهاند، برخی از روزنامههای نشاندار به نام میهن و میهن دوستی و بهانههایی از این قبیل وحدت و انسجام شکل گرفته را نشانه گرفتهاند.
ابراهیمی با بیان اینکه گرانیهای رسمی اعلام شده در زمان بحران که در کوچک شدن سفره مردم اثر داشتند مانند روغن، برنج، برخی حبوبات و خودرو جای برخورد جدی دارد، تصریح کرد: قرار بود بسته حمایتی دولت از تولیدکنندگان صنعتی، کشاورزی و خدماتی در شرایط بحرانی ابلاغ شود، اما ابلاغ نشده و برخی افراد تولیدکننده با مشکل مواجه هستند.
این نماینده مردم در مجلس با اشاره به اینکه برخی از مدیران و استانداران را بررسی کنید در جنگ دوازده روزه در حوزههای کاری حضور نداشتند و حداقل یک جلسه با نمایندگان و مجامع نمایندگان استانها برگزار نکردند و مشخص نیست چه اقداماتی درحال انجام است، ادامه داد: انسجام بین مجمع نمایندگان و استانداران ضروری است و باید به استاندارانی که به این موضوع توجه نمیکنند تذکر جدی داده شود.
ابراهیمی گفت: از نیروی انتظامی در زمینه تعیین تکلیف اتباع غیرمجاز تشکر میکنم، اما انرژی خود را بر روی واحدهای صنعتی و کشاورزی نگذارند برخی اتباع در مشاغلی شاغل هستند که از دید جا ماندهاند.
نماینده مردم اراک در مجلس، گفت: تقویت مدیریت محله محوری یکی از مسائل ضروری است که باید وزارت کشور به آن بپردازد. با استفاده از نیروهای مردم و سازماندهی آنها به نتیجه مطلوب میرسیم.
دولت مصوبهای برای نوسازی و احداث اماکن تخریبی ناشی از جنگ ارائه دهد
در ادامه محمدرضا رضایی کوچی با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی در گزارش عملکردی وزارت کشور در خصوص جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی، گفت: امروز بعد از گذشت ۳ هفته از پایان جنگ تحمیلی هنوز مسئله بازسازی منازل و مراکز تجاری باید مورد توجه قرار بگیرد متاسفانه بعد از گذشت این زمان عملا در موضوع بازسازی و احداث تخریبیها اقدام موثری صورت نگرفته است.
رئیس کمیسیون عمران در ادامه اظهار داشت: حدود ۲۴۶ واحد مسکونی و تجاری در ۱۱ استان کشور تخریب شده است که نیازمند احداث هستند، بیش از ۴ هزار و ۸۹۶ واحد در کشور نیاز به تعمیر دارند، حدود ۲۳۶ واحد در حال ارزیابی برای بازسازی، مقاومسازی یا احداث هستند.
وی ادامه داد: در مرحله نخست اسکان اضطراری مردم مورد توجه قرار گرفت که شهرداری، دستگاههای دولتی و هتلها پای کار آمدند. در حوزه اسکان موقت حدود ۳۰۰ واحد مسکونی در اختیار افراد آسیب دیده از جنگ قرار گرفت؛ متاسفانه علیرغم اینکه بیش از ۳ هفته از اتمام جنگ میگذرد هنوز مصوبه قابل قبولی از دولت در این راستا نداریم.
رضایی کوچی در ادامه تاکید کرد: علیرغم اینکه در روزهای نخست یک بسته از طرف وزارت راه و شهرسازی به بنیاد ملی مسکن قرار داده شد تا مسئولیت بازسازی را برعهده بگیرند هنوز مسئول بازسازی مشخص نشده است، همچنین این مسئله منجر شد تا شهرداری خود اقدامات شروع بازسازی را برعهده بگیرد، در این شرایط بنیاد مسکن و وزارت راه و شهرسازی مسئولیت بازسازی را به شهرداری سپرد.
رئیس کمیسیون عمران در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بنیاد مسکن با همکاری نظام مهندسی کشور همه واحدهای قابل بازسازی را شناسایی کردند، هنوز مشخص نیست چه کسی باید بازسازی این واحدها را انجام دهد و حتی مصوبه مشخصی نداریم که دستگاهی مسئولیت این بازسازی را برعهده داشته باشد. از وزیر کشور به عنوان نایب رئیس و جانشین مدیریت بحران که در جای دیگر سمت رئیس ستاد بحران را دارد انتظار میرود بازسازی و فرماندهی این واحدهای تخریبی را برعهده بگیرد.
رضایی کوچی در ادامه خطاب به وزیر کشور، یادآور شد: ما از شما بابت اقدامات انجام شده قدردانی میکنیم، اما از شما خواستاریم تا فرماندهی این مسئله را برعهده گرفته و بستهای را مشخص کنند برای بازسازی و احداث منازل و مراکز تخریبی؛ همچنین مشخص کند کار بازسازی برعهده چه کسی است، باید در این مصوبه مشخص شود چه کسی مسئولیت بازسازی و احداث منازل و مراکز تخریبی تجاری را دارد.
وی در ادامه یادآور شد: در جلسهای که کمیسیون عمران و سایر نهادها و سازمانها همچون شهرداری، شورای شهر داشتند اقداماتی برای حل این مسئله در نظر گرفته شد، اما هنوز در بلاتکلیفی باقی مانده است که چه کسی مسئولیت این بازسازی را برعهده دارد، دولت باید در مصوبه منابع را مشخص کند و وظایف دستگاههای مسئول در آن مشخص شود. از وزیر کشور درخواست میکنم یک مصوبه ارائه دهد تا مشخص شود کدام دستگاه مسئول نوسازی و احداث اماکن تخریبی ناشی از جنگ ۱۲ روزه دشمن بوده است.
رئیس کمیسیون عمران در پایان عنوان کرد: در تهران شهرداری این مسئولیت را پذیرفته است و در شهرستانها فرمانداران و ستاد مدیریت بحران این مسئولیت را پذیرفتهاند، در استانها تعداد واحدهای تخریبی اندک هستند، برای کشور صورت خوشی ندارد که هنوز بعد از گذشت ۳ هفته هیچ اقدامی صورت نگرفته باشد. مردم همیشه با ایثار و فداکاری در کنار نظام بودهاند، جایز نیست در این شرایط متضرر باشند، هر چه سریعتر دولت مصوبهای را برای حل این مشکل ارائه دهد.
محمد صالح جوکار، رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس در ادامه این جلسه گفت: وزارت کشور مسئولیت امنیت داخلی کشور را بر عهده دارد و وظیفه دیگر آن نیز ارائه خدمات لازم از طریق استانداران و فرمانداران است.
نماینده مردم یزد در مجلس شورای اسلامی ضمن تشکر از زحمات استانداران، فرمانداران و معاونان وزیر کشور در طی جنگ ۱۲ روزه بیان کرد: این مسئولین با رصد دقیق مشکلات، برا حل انها گام برداشتند.
جوکار با اشاره به تشکیل کمیته بحران با حضور بسیاری از مسئولین کشوری و لشکری برای اجرای تمهیدات ضروری جهت تاب آوری و جلوگیری از اخلال در خدمات عمومی همچون تامین آب، برق، گاز و سوخت، گفت: در این بخش ارائه طرحهای جایگزین در خصوص امنیت زنجیره تامین و توزیع اقلام و مایحتاج ضروری مردم، نظارت جدی بر شبکه توزیع و گران فروشی و احتکار احتمالی، تامین برقراری امنیت عمومی به ویژه در مناطقی که مورد اصابت پرتابه قرار گرفت، کنترل موثر مرزها و مبادی ورودی و خروجی کشور و جلوگیری از ورود هرگونه اتباع غیر مجاز، تخلیه وعدم ماندگاری کالاها با حفظ احتساب ذخایر استراتژیک در سطح کشور، اولویت دادن برای استقرار نانواییهای سیار در شهرها و استانهایی که مهمانپذیر بودند، آوار برداری از مناطق مورد اصابت، پیگیری تصویب منابع مالی براساس بند ۹ ماده ۲۸ قانون الحاق ۲ توسط هیات وزیران و اسکان مناسب حادثه دیدگان و بازدید اعضای کمیسیون از اماکن آسیب دیده از جمله اقدامات صورت گرفته طی زمان سپری شده بود.
وی با بیان اینکه در وضعیت خوبی بسر میبریم در ادامه به ارائه چند پیشنهاد پرداخت و گفت: تامین بودجه پیشگیری از حوادث برای کاهش خطرات، اجرای ماده ۱۶ قانون مدیریت بحران، تامین مالی برای جبران خسارت به منازل مسکونی از محل بند ۹ ماده ۲۸ قانون الحاق، جدیت سازمان تعزیرات در کنترل بازار و قیمت کالاهای اساسی و توجه دستگاهها به موضوع اصول پدافند غیر عامل از جمله مواردی است که باید مورد توجه مسئولین قرار گیرد.
باید نگاهمان را به موضوعات امنیتی از نظر ساختاری و سازمانی اصلاح کنیم
ابراهیم عزیزی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در ادامه این جلسه گفت: شورای امنیت کشور در اولین ساعات وقوع جنگ تحمیلی جلسات خود را تشکیل داده و همه اعضای آن سعی کردند جوانب موضوعات را موردی بررسی قرار داده و تدابیر لازم را لحاظ کنند.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی متذکر شد؛ ما در موضوع شورای امنیت کشور و ردههای مرتب با آن باید یک واقعیت را بپذیریم لذا انتظار داریم وزیر کشور این موارد را مد نظر قرار دهد. نخست اینکه باید به مسئله به هم پیوستگی و در هم تنیدگی اعضای شورای تامین استانها توجه شود.
وی تصریح کرد: ما باید نگاهمان را به موضوعات امنیتی از نظر ساختاری و سازمانی اصلاح کنیم و یکی از این موارد، موضوعی است که مطرح کردم. ما این مسائل را باید در شاک به عنوان موضوعات اساسی و محوری دنبال کنیم. از وزیر کشور انتظار داریم این مسائل را به عنوان اولویت پیگیری کند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه جلسات شورای امنیت کشور در طول مدت سپری شده، یک روز در میان برگزار شد، بیان کرد: این شورا سعی کرد در این ۱۲ روز تدابیر پیشگیرانه در تامین نیازهای اساسی را دنبال کنند. اما همین بخش هم دچار مشکل بود؛ لذا وقتی بخش اعظمی از مردم به سایر استانها کوچ کردند، ما با مشکل مواجه شدیم؛ لذا برای این موارد هم باید وزاری دیگر بیایند و با شورای امنیت کشور هماهنگ باشند تا وقتی شاک تصمیم گیری میکند، وزیر صمت هم این موضوع را به عنوان یک وظیفه، اجرایی کند.
Tuesday, 15 July , 2025