رژیم صهیونیستی در تجاوز به ایران بهطور عمدی به اقدامهایی مانند هدف قرار دادن انبارهای نفتی، دست زد که باعث ایجاد آلودگیهای زیستمحیطی گسترده شد.
رژیم صهیونیستی طی جنگ تحمیلی ۱۲ روزه علیه ایران انواع جنایتهای را مرتکب شده و قوانین بینالمللی را به طور گسترده نقض کرد.
یکی از موضوعهایی که باید به آن توجه شود، پیامدهای زیستمحیطی این تجاوز است.
تاثیرات جنگ بر محیط زیست
جنگ تاثیرات منفی قابل توجه و گستردهای بر محیط زیست از جمله آلودگی هوا و آب، جنگلزدایی، تخریب زیستگاه و تخریب خاک دارد. این تاثیرات میتواند هم مستقیم باشد (از طریق اثرهای فوری سلاحها و فعالیتهای نظامی) و هم غیرمستقیم (ناشی از جابهجایی، کاهش منابع و آلودگی طولانیمدت).
تاثیرات مستقیم
آلودگی هوا
انفجارها و سوزاندن سوخت آلایندههای مضر را در جو آزاد میکند و به مشکلات کیفیت هوا دامن میزند.
آلودگی آب
فعالیتهای نظامی میتوانند منابع آب را از طریق نشت مواد شیمیایی، آلودگی فاضلاب و آزادسازی فلزات سنگین آلوده کنند.
تخریب خاک
انفجارها میتوانند خاک را فشرده و فرسایش دهند و به از دست رفتن حاصلخیزی و افزایش آسیبپذیری در برابر فرسایش منجر شوند.
اثرات غیرمستقیم
جابهجایی انسانی
درگیریها مردم را مجبور به ترک خانههای خود میکند که بهطور معمول به افزایش فشار بر اکوسیستمها در مناطق آواره منجر میشود، زیرا پناهندگان برای بقا به منابع طبیعی متکی هستند.
آسیب به زیرساختها
تخریب زیرساختها، مانند تصفیهخانههای آب و سیستمهای فاضلاب، میتواند به آلودگی آب و خاک منجر شود و مشکلات آلودگی را تشدید کند.
- بیشتر بخوانید:
- قوانین بینالمللی درباره تهدیدهای آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران
- آمریکا و رژیم صهیونیستی؛ عامل فروپاشی نظم بینالمللی و سازمان ملل
آلودگی طولانیمدت
مهمات منفجر نشده، مواد سمی حاصل از زیرساختهای آسیبدیده و میراث فعالیتهای نظامی میتوانند مدتها پس از پایان درگیری، همچنان به آلودگی محیط زیست ادامه دهند.
تاثیرات بر سلامت
قرار گرفتن در معرض هوای آلوده، آب و خاک میتواند طیف وسیعی از مشکلات سلامتی را برای انسانها و حیات وحش ایجاد کند.
تخریب زیستمحیطی و حقوق بینالملل
حقوق بینالملل تخریب محیط زیست در جنگ را ممنوع میکند. معاهدههای مختلف و حقوق بینالملل بشردوستانه عرفی (IHL) به این موضوع میپردازند، از جمله ممنوعیت حمله به محیط زیست و استفاده از تخریب محیط زیست بهعنوان سلاح. تخلفها میتوانند بهعنوان جنایتهای جنگی تحت حقوق بینالملل کیفری تحت پیگرد قانونی قرار گیرند.
معاهدهها
پروتکل الحاقی اول به کنوانسیونهای ژنو، روشهای جنگی را که باعث آسیب گسترده، بلندمدت و شدید به محیط زیست طبیعی میشوند، ممنوع میکند.
حقوق بینالملل بشردوستانه عرفی
بسیاری از قواعد حقوق بینالملل بشردوستانه عرفی، از جمله قواعد مربوط به حفاظت از محیط زیست، در مورد درگیریهای مسلحانه بینالمللی و غیربینالمللی اعمال میشوند.
حقوق بینالملل کیفری
اساسنامه رم دیوان کیفری بینالمللی (ICC) آسیب به محیط زیست را بهعنوان یک جنایت جنگی در نظر میگیرد.
اصول و ممنوعیتهای کلیدی
ممنوعیت حمله به محیط زیست: خود محیط زیست نباید هدف حملات قرار گیرد و عملیات نظامی باید تاثیرات زیستمحیطی را در نظر بگیرد.
ممنوعیت آسیب گسترده، بلندمدت و شدید: روشها و ابزارهای جنگی که قصد ایجاد چنین آسیبی را دارند یا انتظار میرود که چنین آسیبی ایجاد کنند، ممنوع هستند.
ممنوعیت استفاده از تخریب محیط زیست بهعنوان سلاح: استفاده از محیط زیست به عنوان ابزاری برای آسیب رساندن به دشمن ممنوع است.
توجه کافی به محیط زیست: عملیات نظامی باید با در نظر گرفتن محیط طبیعی انجام شود تا آسیب به حداقل برسد.
حذف بقایای خطرناک جنگ: باید بقایای خطرناک جنگ که باعث آسیب به محیط زیست میشوند یا خطر ایجاد آن را دارند، حذف یا خنثی شوند.
انتهای پیام/
Tuesday, 15 July , 2025