وزارت دفاع چین اعلام کرده که این کشور مایل است جنگنده‌های J-10 خود را به «کشورهای دوست» عرضه کند.

به گزارش ا، وزارت دفاع چین اعلام کرده که این کشور مایل است جنگنده‌های J-10 خود را به «کشورهای دوست» عرضه کند. این اقدام پس از آن صورت گرفت که گزارش‌هایی مبنی بر تلاش ایران برای خرید این جنگنده پیشرفته پس از حملات اسرائیل در ماه گذشته، مطرح شده است.

به نوشته نیوزویک،  حملات اسرائیل به ایران،  نشانگر  کاستی‌های پدافند هوایی ایران بود که تا حد زیادی به سیستم‌های روسی وابسته بوده‌اند.  در حالی که ایران به دنبال تقویت پدافندهای خود است، می‌تواند به موفقیت آشکار نیروی هوایی چین در رویارویی بین هند و پاکستان در ماه مه توجه کند -در این رویارویی،  هواپیماهای جنگنده چینی کارایی خود را در نبرد ثابت کردند و نیروهای پاکستانی ادعا کردند که چند جت‌ جنگنده هندی را سرنگون کرده‌اند،  چندین رسانه گزارش داده‌اند که مقامات دفاعی ایران در حال انجام مذاکرات سطح بالا برای خرید جت‌های جنگنده چندمنظوره چنگدو J-10C هستند. در این شرایط، یک مقام اسرائیلی از دولت چین خواسته است تا ایران را برای مهار بلندپروازی‌های نظامی‌اش تحت فشار قرار دهد.

سخنگوی وزارت دفاع ملی چین در بیانیه‌ای در مورد گزارش‌هایی مبنی بر اینکه «چندین کشور» در حال مذاکره برای خرید سلاح، از جمله هواپیمای J-10 هستند، گفت که چین مایل است  «دستاوردهای توسعه تجهیزات خود را با کشورهای دوست به اشتراک بگذارد». جیانگ بین، سخنگوی وزارت دفاع ملی چین، نام ایران یا هیچ یک از کشورهای دیگر که برای خرید J-10 مذاکره می‌کنند را ذکر نکرد، اما این اظهارات پس از انتشار گزارش‌های متعدد رسانه‌ها مبنی بر اینکه ایران در حال مذاکره برای خرید سلاح‌های چینی، از جمله جت جنگنده J-10 است، بیان شده است.

چین که خود زمانی به شدت به واردات روسیه وابسته بود، در دهه‌های اخیر  به توسعه هواپیماهای پیشرفته خود روی آورده است -که به عقیده کارشناسان ، نشان‌دهنده خودکفایی و رقابت‌پذیری فزاینده‌ای است که ممکن است باعث پیش گرفتنش از روسیه  شود. 

در حال حاضر کشورهایی که قصد خرید جت‌های جنگنده پیشرفته را دارند، به طور فزاینده‌ای به پکن روی می‌آورند، زیرا چین قصد دارد صادرات و مشارکت‌های استراتژیک را افزایش دهد و در عین حال هواپیماهای خود را در رزمایش‌های نظامی به نمایش بگذارد. تحلیل اخیر موسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک (IISS) نشان داد که میانمار، پاکستان، تایلند و امارات متحده عربی دریافت‌کنندگان اصلی فروش تسلیحات چین بوده‌اند. امارات متحده عربی پیش از این در نظر داشت که جت‌های F-35 آمریکایی را خریداری کند.

به گفته جیانگ بین، سخنگوی وزارت دفاع ملی چین،  چین آماده است تا «دستاوردهای توسعه تجهیزات خود را با کشورهای دوست به اشتراک بگذارد». در واکنش به این موضوع راویت بائر، سرکنسول اسرائیل در شهر شانگهای چین، به  بلومبرگ گفته: «چین تنها کشوری است که قادر به تأثیرگذاری بر ایران است… آنها می‌توانند ایران را تحت فشار قرار دهند. آنها قدرت سیاسی بر ایران دارند. آنها می‌توانند به تغییر فعالیت‌های آن در منطقه کمک کنند».

پیش از این مقامات در ایران تائید کرده بودند که به دنبال خرید جنگنده‌های سوحو ۳۵ روسی هستند. با این حال و به رغم تلاش‌های فراوان، به نظر می رسد تهران و مسکو در این رابطه  به بن‌بست خورده‌اند. گفته می‌شود درگیری روسیه در اوکراین و فشارمتحدان خاورمیانه‌ای مسکو از دلایل توقف این معامله بوده است. بدین ترتیب به نظر می‌رسد تهران برای تجهیز ناگان هوایی نظامی خود به پکن روی آورده است.

این موضوع در شرایطی رخ داده که به نظر می‌رسد به رغم افزایش چشمگیر همکاری‌های نظامی و دفاعی تهران و مسکو، جمهوری اسلامی ایران سعی در تنوع بخشی به شرکای نظامی خود داشته و در این رابطه به دنبال توسعه همکاری‌ها با جمهوری خلق چین است.

روز دوشنبه،  پایگاه خبری-تحلیلی «میدل‌ایست‌ آی» در گزارشی مدعی شد که چین پس از آتش‌بس میان ایران و اسرائیل موشک سطح‌به‌هوا که کاربرد پدافندی دارد، به ایران ارسال کرده است. در این گزارش همچنین ادعا شده است که ایران در ازای دریافت این تسلیحات به چین محموله نفتی می‌فرستد. طبق این گزارش، منابع مطلع عرب نیز مدعی شدند که کشورهای عربی و کاخ سفید از تلاش ایران برای تقویت سامانه‌های دفاعی خود مطلع هستند.با این حال، سفارت چین در اسرائیل اعلام کرد که گزارش‌ها درباره تحویل سامانه‌های دفاع هوایی یا تجهیزات ساخت موشک به ایران صحت ندارد.

در حالی که ایران از ایالات متحده خواسته تا اختلافات را از طریق دیپلماسی حل کند، تنش‌ها بین ایران و اسرائیل همچنان بالا است و برخی گمانه‌زنی‌ها وجود دارد که بار دیگر تنش‌ها لبریز شود.