کلیه دستگاههای اجرایی؛
فهرست
آییننامه اجرایی تبصره ۲ ماده ۹۵ قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران (موضوع بازطراحی دروس عملی و مهارتی برای دانشجویان مقاطع تحصیلی مختلف با هدف کسب مهارت در یک حوزه تخصصی مربوط به رشته تحصیلی)
کلیه دستگاههای اجرایی؛
هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۴/۴/۱۸ به پیشنهاد وزارت علوم تحقیقات و فناوری با همکاری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و به استناد تبصره (۲) ماده (۹۵) قانون برنامه هفتم پنج ساله پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳ آییننامه اجرایی تبصره یاد شده را به شرح زیر تصویب کرد:
آییننامه اجرایی تبصره (۲) ماده (۹۵) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران
(موضوع باز طراحی دروس عملی و مهارتی برای دانشجویان مقاطع تحصیلی مختلف با هدف کسب مهارت در یک حوزه تخصصی مربوط به رشته تحصیلی)
ماده ۱- در آییننامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
۱- دستگاه اجرایی: دستگاههای اجرایی موضوع بند (ب) ماده (۱) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳
۲- وزارتین: وزارت علوم تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
۳- دانشگاه: دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی دارای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی وزارتین و یا سایر مراجع قانونی ذیربط
۴- دروس عملی و مهارتی: دروس عملی و مهارتی – اشتغال پذیری که با هدف افزایش توان کار آمادگی مهارت و قابلیت اشتغال پذیری دانشجویان در برنامه درسی رشتههای تحصیلی پیش بینی میشود و برای دانشجویان مقاطع تحصیلی مختلف در رشتههای غیر بالینی مطابق ضوابط شورای عالی برنامه ریزی آموزشی وزارتین ارائه میشود.
۵- پذیرنده: بخش غیر دولتی پذیرنده دانشجویان در دروس عملی و مهارتی
۶- مهارتآموز: دانشجویی که دروس عملی و مهارتی را در دستگاه اجرایی دانشگاه و یا پذیرنده طی میکند.
ماده ۲- دستگاههای اجرایی موظفند فهرست مهارتهای مورد نیاز در مشاغل تخصصی خود را ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه احصاء و حسب مورد به وزارتین اعلام و سالیانه فهرست مذکور را به روز رسانی و برای وزارتین ارسال نمایند.
ماده ۳- وزارتخانههای صنعت معدن و تجارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و ارتباطات و فناوری اطلاعات موظفند با همکاری سایر دستگاههای اجرایی ذیربط فهرست مهارتهای تخصصی مورد نیاز بخش غیردولتی را ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه احصاء و حسب مورد به وزارتین اعلام نمایند. فهرست یاد شده سالیانه توسط وزارتخانههای مزبور بهروزرسانی میشود.
ماده ۴- وزارتین موظفند فهرست رشتههای تحصیلی ممکن برای ارائه دروس عملی و مهارتی بر اساس مواد (۲) و (۳) را ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه تدوین و برای تصویب به مراجع ذیصلاح ارسال نمایند.
ماده ۵- وزارتین موظفند در تدوین دروس عملی و مهارتی رشتههای تحصیلی موضوع ماده (۴) به نحوی اقدام نمایند که دانشجو تا پایان دوره تحصیلی حداقل در یک حوزه تخصصی کاربردی مورد نیاز بازار کار دارای مهارت شود.
ماده ۶- وزارتین موظفند نسبت به ارائه پیشنهاد پذیرش مهارت آموز ذیل ضوابط استقرار شرکتها و واحدهای فناور مستقر در مراکز رشد پردیسهای علم و فناوری و پارکهای علم و فناوری دارای مجوز از وزارتین جهت تصویب در هیئت امنای پارکهای علم و فناوری ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه اقدام نمایند.
ماده ۷- وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است نسبت به اصلاح ضوابط تمدید مجوز مراکز تحقیق و توسعه واحدهای صنعتی مبنی بر پذیرش مهارت آموز در این مراکز ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه اقدام نماید.
ماده ۸- دستگاههای اجرایی موظفند سالیانه معادل حداقل پنج درصد (۵) پستهای کارشناسی خود طبق اعلام سازمان اداری و استخدامی کشور و بدون ایجاد تعهد استخدامی نسبت به پذیرش مهارت آموز برای طی دوره موضوع این آییننامه مطابق ساعات اعلامی توسط وزارتین اقدام نمایند.
تبصره- دستگاههای اجرایی موظفند گزارش اجرای این ماده را هر سه ماه یک بار حسب مورد به وزارتین اعلام نمایند.
ماده ۹- دستگاههای اجرایی موظفند یکی از واحدهای سازمانی خود را به عنوان مسئول همکاری با دانشگاهها و وزارتین تعیین و واحد مزبور را حداکثر ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه حسب مورد به وزارتین معرفی نمایند.
ماده ۱۰- دانشگاه دستگاه اجرایی و پذیرنده موظفند نیازها و تقاضاهای موضوع این آییننامه را از طریق سامانه معرفی شده توسط وزارتین حسب مورد ثبت و تأمین نمایند. وزارتین موظفند نسبت به ارائه برخط خدمات موضوع این آییننامه از قبیل ثبت نیازها و تقاضاها و درخواست دانشجویان حداکثر ظرف مدت دو ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه اقدام نمایند.
تبصره ۱- دانشگاهها موظفند سامانههای مرتبط با موضوع این ماده را به سامانه معرفی شده توسط وزارتین متصل نمایند.
تبصره ۲- دستگاه اجرایی و پذیرنده در هنگام اعلام نیاز و ثبت تقاضای خود در سامانه موظفند نسبت به ارائه شرح وظایف مورد انتظار از مهارت آموز به همراه امکانات قابل تخصیص توسط دستگاه اجرایی و یا پذیرنده اقدام نمایند.
ماده ۱۱- در برگزاری دروس عملی و مهارتی دستگاه اجرایی و یا پذیرنده موظف است یکی از متخصصان دارای مدرک دانشگاهی خود را مطابق با ضوابط وزارتین به دانشگاه معرفی نماید تا پس از تأیید دانشگاه مسئولیت راهبری دانشجو در دستگاه اجرایی و یا پذیرنده را بر عهده داشته باشد. نمره درس توسط مدرس دانشگاه با دریافت نظرات متخصص معرفی شده نهایی و ثبت میشود. دانشگاه موظف است نتایج حاصل از ارزشیابی کیفیت دروس عملی و مهارتی را در پایان نیمسال تحصیلی در سامانه موضوع ماده (۱۰) این آییننامه جهت ارزیابی کیفیت ارائه خدمات توسط دستگاه اجرایی و یا پذیرنده ثبت نماید.
ماده ۱۲- معاونت علمی فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور موظف است نسبت به پیشنهاد حمایتهای تشویقی از شرکتهای دانشبنیان پذیرنده مهارت آموز ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه برای تصمیمگیری در شورای راهبری فناوریها و تولیدات دانشبنیان ارسال نماید.
ماده ۱۳- دانشگاه موظف است نسبت به افزایش توانمندی اعضای هیئت علمی مدرس دروس عملی و مهارتی خود اقدام نماید با تصویب هیئت امنای دانشگاه ساعات تدریس موظفی عضو هیئت علمی ارائهکننده دروس عملی و مهارتی حداکثر تا یک و نیم برابر ساعات تدریس موظفی دروس نظری قابل اعمال است.
ماده ۱۴- وزارتین موظفند سالانه نسبت به ارزیابی کیفیت اجرای دروس عملی و مهارتی در دانشگاهها اقدام نمایند و نتیجه ارزیابی را در رتبهبندی سالیانه اعمال نمایند.
تبصره (۲) ماده (۹۵) قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران
تبصره ۲- وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در رشتههای غیربالینی، مکلفند در هر یک از مقاطع تحصیلی در رشتههای ممکن در کنار دروس نظری، دروس عملی و مهارتی را نیز در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی دولتی و غیردولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، پیشبینی و ارائه نمایند بهگونهای که پس از فراغت از تحصیل در رشته مذکور، دانشآموخته دانشگاهی حداقل در یک حوزه تخصصی دارای مهارتهای کاربردی مورد نیاز کشور باشد. دستگاه های اجرائی مکلفند مشارکت لازم را برای اجرای دروس عملی در دستگاه اجرائی خود بهعمل آورند. آییننامه اجرائی این تبصره ظرف ششماه از لازمالاجرا شدن این قانون توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بهتصویب هیأتوزیران میرسد.
وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مکلفند گزارش عملکرد این ماده را هرششماه یکبار به مجلس ارسال نمایند.
Sunday, 20 July , 2025